פסיכודרמה

חיפשת טיפול בפסיכודרמה?
הגעת למקום הנכון.

פסיכודרמה איור

האם פסיכודרמה היא שיטת טיפול רגשי?

אחד המצבים המסייעים לאדם הוא כידוע להשתחרר מה"אני" ולהיות לזמן מסוים מישהו אחר. הפסיכודרמה משתמשת בכלי זה כדי להפוך את המטופל לחלק אקטיבי בטיפול בו.

הטיפול בפסיכותרפיה נעשה בדרך כלל באופן של שיחה בין המטפל למטופל, אבל לפעמים ישנו צורך לעשות שימוש בטכניקות נוספות כדי להצליח להגיע לרבדים שהמטופל ירגיש בנוח יותר להיפתח. הפסיכותרפיה לסוגיה מצריכה שיתוף פעולה של המטופל, ולפעמים כשיש קושי, כשיש בעיות קוגניטיביות או כשהמטופל בגיל צעיר והיכולת המילולית אינה מספיק מפותחת, ניתן להשתמש בטכניקות אחרות.

פסיכודרמה יעילה לטיפול במגוון בעיות

פסיכודרמה היא אחת הטכניקות שבהן נעשה שימוש באומנות ובמשחק לטיפול בסוגים מגוונים של בעיות רגשיות. באמצעות פסיכותרפיה מטפלים רגשיים יכולים לטפל בבעיות כמו דיכאון, חרדה, פוביות, טראומות, משברי חיים, דימוי עצמי נמוך, קשיים חברתיים, התמכרויות, קושי ביחסים בין אישיים, קשיי למידה, תחושות בדידות, קשיים בוויסות רגשי ועוד.

ידוע שלאומנות לסוגיה יש יתרונות של הרגעה, העלאת תחושת המסוגלות, ריכוז ועוד, אך לפסיכותרפיה יש בנוסף גם שימוש באומנות ככלי אבחוני וטיפולי.

טיפול בפסיכודרמה מתאים לילדים ולמבוגרים כאחד

טיפול בסוגי הבעה ויצירה כמו פסיכודרמה מתאים במיוחד לילדים, שמתקשים בגילם הצעיר להביע את עצמם ואת הקשיים שלהם במילים, ובתהליך שאינו מתבסס רק על שיחה המטפלים יכולים ללמוד על עולמם הרגשי והפנימי, לאתר בעיות ותכנים החבויים בתוכם ולתת כלים לפיתוח מיומנויות תקשורת.

היום נעשה שימוש בשיטה זו בילדים לטיפול בלקויות למידה, בלבול בזהות המינית, בעיות חברתיות, דיכאונות, ביטחון עצמי נמוך, בעיות התמכרות של בני נוער ועוד. השימוש בפסיכודרמה יכול להציף קשיים אך גם יכול להעלות נקודות חוזק וכישורים חבויים, דבר היכול לשפר את הביטחון העצמי של המטופל.

פסיכודרמה למבוגרים היא כלי טיפולי יעיל, והרציונל העומד בבסיסה הוא שלאדם יש מגוון תפקידים במהלך חיי השגרה שלו. אדם מתנהג אחרת כשהוא בעבודה, כשהוא עם חברים או כשהוא מבלה עם ילדיו, ולכן יכולת החלפת דמויות יכולה להיות יעילה להבנת המורכבויות שאיתן הוא מתמודד. באופן זה ניתן להציף קשיים בזוגיות, בעיות בתחום ההורות, חוויות של אובדן, טראומות, מחלות ועוד.

פסיכודרמה תמונה

מה ההבדל בין פסיכודרמה ופסיכותרפיה?

פירוש המילה פסיכודרמה הוא "הפעולה של הנפש" ומקורה ביוונית. מפתח השיטה היה ג'ייקוב לוי מורנו, פסיכיאטר אמריקאי שהגיע מווינה, שסבר שטיפול פסיכולוגי או פסיכותרפי באמצעות שיחה לא תמיד מוביל לתוצאות. הוא האמין שאדם צריך לא רק לדבר על הבעיות או על חייו אלא להביע אותם. שייקספיר טען שכל העולם במה והאנשים הם שחקנים, ומורנו האמין שבאמצעות המחזה האדם יוכל להביע את עצמו, להבין את עצמו, לשחזר קשיים חבויים ובכך גם להקל על עצמו.

אם בטיפול פסיכותרפי האדם מתאר את מצוקותיו, באמצעות פסיכודרמה הוא גם חווה אותם, מצליח להביע את הרגשות, המחשבות והזיכרונות כשהוא מצוי בסביבה תומכת, מוגנת לצד מטפל בפסיכודרמה. הטיפול מאפשר למטופל להפחית את החרדה, להשתחרר, להיות ספונטני ולשנות אווירה. האוורור והיכולת להיפתח ולהביע רגשות משפיעים על החרדות, הקושי החברתי ועל בעיות נוספות.

לא רק פסיכודרמה – סוגים נוספים של טיפולים באומנות

הטיפול באמצעות סוגי אומנות התפתח מאוד והיום ניתן לסייע למטופלים בשיטות יצירתיות להביע את עצמם, ולמטפלים הדבר עוזר להבין את עולמם הפנימי של המטופלים, לזהות רגשות מודחקים כדי לשפר את מצבם, גם כשמדובר על ילדים וגם בקרב מבוגרים. מבוגרים שלא הצליחו לשפר את מצבם בפסיכותרפיה לעיתים מצליחים להתקדם בטיפול פסיכודרמה.

סוגי הפסיכותרפיה העושים שימוש באומנויות:

טיפול במוזיקה – שימוש בנגינה או בשירה.

טיפול בדרמה – הבעה דרך משחק (Acting), החלפת דמויות.

טיפול בכתיבה (ביבליותרפיה) – שימוש במאפייני סיפור.

טיפול בתנועה – שימוש בתנועה, ריקוד וכו'.

טיפול באומנות – הבעה דרך ציור או צביעה.

טיפול בצילום – שימוש במצלמה להעברת רגשות.

כיצד מתבצע טיפול פרטני או קבוצתי בפסיכודרמה?

הטיפול בשיטה זו יכול להתבצע במסגרת של פסיכודרמה פרטנית, פסיכודרמה קבוצתית או שילוב שלהן. גם במסגרת קבוצת פסיכודרמה ההתייחסות היא לכל מטופל עם הקשיים שלו ומטפלת בפסיכותרפיה מנחה ומנהלת את ההתרחשות. מפגש טיפולי בשיטת הפסיכודרמה כולל לרוב שלושה שלבים המתחילים בחימום, הפעולה הדרמטית ושיתוף. במסגרת הטיפול נעשה שימוש בטכניקות משחק, תרגילים בפסיכודרמה, כמו חילופי תפקידים ועוד.

עבור מטפלים, פסיכודרמה היא כר נרחב לעבודה עם מגוון אוכלוסיות, החל מילדים ועד קשישים. הטיפול מתקיים במסגרות שונות כמו מרפאות, בתי חולים, בתי אבות, בתי כלא, מרכזי שיקום שונים, מרכזים לקשישים, מסגרות טיפול בהפרעות אכילה, מרכזי טיפול בפוסט טראומה, גני ילדים, בתי ספר, מחנות קיץ, מועדוניות ומרכזי טיפול פרטיים.

שיטת טיפול זו מתבססת על התפיסה שהיצירתיות מסייעת לאדם לגלות את יכולותיו והספונטניות שבו במציאת תגובה למצבים משתנים. המשחק במציאות מדומיינת מאפשר להתנסות גם במצבים מאתגרים מבלי לחוות את הקשיים במציאות. כך ניתן להתבטא בחופשיות, להתנסות בשחזור חוויות מהעבר ולהתכונן למצבים עתידיים, ולכך יש השפעה גם על החיים האמיתיים.