המדריך הישראלי לטיפול באומנות » טיפול בתנועה
טיפול בתנועה
חיפשת טיפול רגשי בתנועה?
הגעת למקום הנכון.
טיפול בתנועה ומחול: תנועות של שינוי
הקשר בין הגוף והנפש מעסיק אותנו לא מעט לאורך חיינו ומשפיע על תפיסתנו את עצמנו. דימוי גוף, יכולת תנועה, מראה חיצוני – כל אלה מהווים חלק מיכולת ההבעה שלנו, ממי שאנחנו, ולא פעם הם גם חלק מבעיותינו.
אנשים נוטים לחשוב שטיפול רגשי נעשה רק באופן של שיחה בין מטפל למטופל, ובמהלך הטיפול עולות סוגיות אישיות שמעלה המטופל הכוללות את הקשיים שעימם הוא מתמודד.
רוב הטיפולים הרגשיים אכן מתבצעים בשיחה, אבל יש לא מעט סוגי טיפול באמצעות יצירה ואומנות שמשתמשים בשיטות הבעה נוספות, בעיקר כשהמטופל מתקשה לבטא את הקשיים שלו או לדבר עליהם.
בצורת טיפול זו הקשיים הרגשיים עולים מתוך שימוש בצורות הבעה אחרות, ותהליך של טיפול בתנועה ומחול הוא דרך להגיע אל הבעיות הרגשיות, להבין אותן, לגרום לאדם לשחרור, לתחושת מסוגלות ולהקלה.
מהו תפקידם של מטפלים בתנועה?
אחד מכלי האבחון והטיפול הוא תנועה, במטרה לסייע למטופל להביע את עצמו, את הקשיים שלו ולמצוא את חוזקותיו באופן של תזוזת הגוף או ריקוד. לא מדובר על מחול מקצועי ואין כל צורך ביכולת ריקוד, אבל הטיפול מבוסס על ההבנה שאדם נולד עם רצון להביע את עצמו באמצעים שונים.
השימוש במחול כביטוי לרגש, כדרך תקשורת ולצורכי ריפוי הוא עתיק יומין ונמצאו לכך עדויות בתרבויות שונות. מטפלים רבים הבינו את יתרונות הריקוד והתנועה כסוג של פסיכותרפיה, והתחום התפתח לשיטת טיפול באומנות מקובלת.
טיפול בתנועה משמש כטיפול רגשי הרואה בגוף כלי להבעה וחוויה גופנית, וכי המבע של הגוף מבטא את הרגש הפנימי. טיפול באמצעות שיחה אינו מתאים לכל אחד, ויש אנשים שהדרך שלהם לבטא את עצמם או להגיע אליהם היא באמצעים חווייתיים של יצירה.
תפקידם של מטפל בתנועה או מטפלת בתנועה הוא לתווך בין המסרים המתקבלים על ידי התקשורת הלא מילולית של המטופל, לעבד אותם ולקשר אותם למטופל כדי להבין את ההתמודדות ואת הדרך לפתרון. לפעמים השימוש בתנועה מתבצע בנוסף לפסיכותרפיה, ולפעמים התנועה היא דרך ההבעה העיקרית המאפשרת למטופל להיפתח כדי להגיע לריפוי.
באילו בעיות ניתן לטפל באמצעות תרפיה בתנועה?
כמו בכל טיפול שבו עולות בעיות רגשיות וקשיים, גם באמצעות תרפיה בתנועה ניתן לטפל בבעיות רגשיות מגוונות, כמו דיכאון, חרדה, משברים, טראומות מן העבר המשפיעות על ההווה, אירועים לא פתורים, פוביות, קשיים חברתיים, דימוי עצמי נמוך, קשיי למידה, התפרצויות זעם, קשיים בוויסות הרגשי, תחושות בדידות ועוד.
בכל בעיה וקושי רגשי שבהם השפה לצורך טיפול פחות נגישה, שימוש בתנועה יכול להוות תחליף לפתיחת ערוץ תקשורת וטיפול לילדים או למבוגרים.
מהן המטרות שניתן להשיג בעזרת טיפול בתנועה?
באופן כללי, טיפול בתנועה יכול לסייע למטופלים להשיג כל אחת מהמטרות הבאות:
• יצירת קשר גופני נפשי
• יצירת דפוסי התמודדות עם אתגרי החיים
• פיתוח יכולת הבעת רגשות
• איתור משקעים רגשיים המצויים בתנועת הגוף
• שיפור הדימוי העצמי
• פיתוח ביטחון ביכולות הגופניות
• העלאת תחושת המסוגלות
האם טיפול רגשי בתנועה מתאים רק לילדים?
טיפול רגשי באמצעות תנועה ומחול מתאים לכל אדם ובכל גיל, גם אם היכולת התנועתית מוגבלת בשל נכות או הגבלה קוגניטיבית כלשהי, וגם למי שמעדיף להביע את עצמו באופן שונה.
תרפיה בתנועה יכולה להתאים לילדים, למתבגרים, למבוגרים ולקשישים, ופעמים רבות היא מהווה תחליף למי שמתנגד לטיפול קונבנציונלי ויש צורך בפעילות המשתפת את המטופל בתהליך.
ילדים ובני נוער יכולים לראות באופן טיפול זה סוג של חוויה, ועל ידי כך מטפלים בתנועה יכולים להגיע אל הקשיים החבויים.
היכן ניתן לקבל טיפול בתנועה מותאם למבוגרים?
אין כל ספק שהקשר בין גוף ונפש משפיע על כל חלק בחיינו, ולא פעם קשיים רגשיים ומצוקה משפיעים על הגוף בצורות שונות.
התנועה היא דרכו של הגוף לשחרור נפשי, ואנשים שחוו פגיעות גופניות, מטופלים המתמודדים עם בעיות רפואיות וכאבים כרוניים או קשישים המוגבלים בתנועתם יכולים למצוא בתנועה דרכי תקשורת והבעה, ואכן טיפולים כאלה נפוצים במסגרות גריאטריות שונות.
כמו כן, אנשים פגועי נפש נעזרים בטיפול בתנועה למבוגרים במסגרות טיפוליות, במוסדות ובמחלקות פסיכיאטריות. באופן זה הם יכולים להביע את רגשותיהם באופן לא מילולי המאפשר לטפל בהם, לחזק את המסוגלות שלהם והביטחון שלהם בגופם.
כיצד תרפיה בתנועה מסייעת לילדים להביע את הקשיים שלהם?
השימוש בטכניקות של טיפול רגשי בתנועה לילדים מאפשר תהליך מדורג ומשחרר המגייס גם את התת־מודע. טיפול רגשי קונבנציונלי אינו מתאים לכל אחד, וכשמדובר בילדים, פעמים רבות נדרשת פעילות יצירה המסייעת לעיבוד התכנים הרגשיים.
ילדים נוהגים להיות בתנועה כל הזמן, לרוץ, לקפוץ, לרקוד ולשחק, ולכן התנועה אינה מהווה מכשלה ויכולה להיות כלי טבעי להבעה.
בנוסף, ילדים לרוב אינם מודעים לקשר בין הגוף לנפש וליכולת שלהם להראות את הקשיים שאינם יכולים להביע במילים – באמצעות הגוף.
באופן זה תרפיה בתנועה לילדים יכולה להצביע על המצוקה, ובתהליך עדין מטפלים בתנועה מצליחים להגיע אל הילד ועם הזמן מתחזק האמון וניתן לשוחח איתו על הקשיים שלו.