המדריך הישראלי לטיפול באומנות » טיפול במוסיקה
טיפול במוסיקה
חיפשת טיפול רגשי במוזיקה?
הגעת למקום הנכון.
טיפול במוסיקה כשיטת פסיכותרפיה
שילוב אומנויות בשיטות טיפול פסיכותרפי נועד לאפשר מגוון רחב יותר של אפשרויות הבעה וביטוי.
ישנם אנשים בעלי צרכים שונים וגילים שונים שלא כולם יכולים או רוצים לקבל טיפול המבוסס כולו על שיחה, וכדי לעודד אותם להשתתף ולבטא את הקשיים שלהם, לעיתים יש צורך לשלב אומנויות ככלי ביטוי ותיווך.
במסגרת שילוב אומנויות בפסיכותרפיה ניתן למנות טיפול בתנועה, טיפול באמצעות ספרות (ביבליותרפיה), טיפול במוסיקה ועוד.
מהי שיטת טיפול באמצעות מוסיקה?
טיפול במוסיקה הוא אחת משיטות הפסיכותרפיה שבה עושים שימוש במוזיקה ובכלי נגינה. במסגרת הטיפול יש שילוב של תיאוריות פסיכותרפיות, תהליכי יצירה של מוזיקה וכלי נגינה ושימוש בהם לצורך הבעה במטרה לאפשר למטופל לבטא את רגשותיו.
מאז שחר ההיסטוריה המוזיקה היוותה ערוץ ביטוי עבור בני אדם מכל שכבות האוכלוסייה. לאורך אלפי שנים אנשים נהגו לנגן ולשיר בטקסים, באירועים שמחים ועצובים כאקט של ביטוי רגשי וכך זה עד ימינו אלה.
טיפול רגשי במוזיקה הוא דרך נוספת חווייתית למי שהביטוי המילולי קשה לו, אבל גם למי שמעדיף להביע את עצמו דרך מוזיקה. אופן הנגינה ובחירת כלי הנגינה יכולים להצביע על הקשיים איתם מתמודד המטופל גם ללא מילים, ומטפלים במוסיקה יוכלו לקשר את הסימנים לעולם רגשי ולמסגרת טיפול.
טיפול באמצעות מוסיקה מאפשר פורקן רגשי, ועם תיווך של מטפל או מטפלת במוסיקה ניתן למטופל עצמו להבין טוב יותר את עולמו הפנימי.
תרפיה במוזיקה מהווה מרחב בטוח וקליל יותר עבור מטופלים מסוימים, שעשויים להירתע מהצורך לשבת מול מטפל ולדבר על עצמם. המרחב הכולל כלי נגינה נראה כמו חוג או מעין משחק, ולכן החיבור עם מטפלים במוסיקה והאמון שהמטופל ייתן בהם יכולים להיות מהירים יותר.
הטיפול יכול להיות פרטני או קבוצתי, והמטפלים צריכים להיות בעלי רקע כלשהו במוזיקה, בנגינה או בהלחנה, כך שיוכל להפיק את המרב מהמטופל ולייצר איתו חיבור.
הרעיון שמאחורי טיפול רגשי במוזיקה: הצלילים הראשונים של התינוק
צלילים הם החיבור הראשון של התינוק אל העולם. כבר ברחם האם התינוק שומע את קול אימו וקולות הסביבה, את פעימות ליבה של האם, ועם לידתו הוא שומע קולות וצלילים, שירים ומנגינות.
עבור התינוק שאינו מתקשר עדיין מילולית, המוזיקה מהווה תחושת הרגעה, קשר אנושי ויכולת ביטוי. טיפול רגשי במוזיקה פועל באופן דומה, כך שהביטוי הרגשי נעשה בדרך של מנגינה, מקצב וחיבור עם המטפל או המטפלת במוסיקה.
למי מתאים במיוחד תהליך של תרפיה במוסיקה?
טיפול באומנויות, ובכלל זה תרפיה במוסיקה, מיועד לכל מי שמעוניין בסוג שונה של טיפול רגשי, אך בדרך כלל הוא מהווה ערוץ פחות מילולי למטופלים המתקשים להביע את רגשותיהם ולהסביר את המצוקה שלהם, ביניהם ילדים.
טיפול במוסיקה לילדים קיים במסגרות שונות ורווח מאוד במצבים של בעיות תקשורת, אוטיזם, מחלות שונות ועוד. גם בקרב קשישים ואף בקבוצות של חולי אלצהיימר טיפול רגשי במוזיקה יכול לסייע ולהוות גשר עוקף מילים.
כיצד מתבצע טיפול במוזיקה והאם צריך לדעת לנגן על כלי נגינה?
כפי שצוין, מטפלים במוסיקה צריכים להיות פסיכותרפיסטים בעלי ידע והבנה גם במוזיקה. במהלך טיפול רגשי במוזיקה נעשה שימוש לפעמים בכלי נגינה, בהלחנת שירים יחד מתוך מילים שעולות במהלך הטיפול.
יש חשיבות לאופן שבו בוחר המטופל לנגן, גם אם אין לו כל ידע מוקדם ואף פעם לא ניגן בעבר. דרך הביטוי במוזיקה, המטפל או המטפלת מבינים את הלך הרוח של המטופל, ובצעדים בוני אמון הם מחדדים את המצוקה כדי לסייע למטופל.
במהלך טיפול רגשי במוסיקה יש חשיבות והתייחסות לצלילים ולאינטונציות שקיימים בחיינו באופן קבוע המופקים מכלי נגינה או מהקול האנושי.
תרפיה במוזיקה אינה מיועדת ללימוד נגינה ואין כל צורך לדעת לנגן על כלי נגינה, המטרה היא חיבור לקול ולצליל שלהם יש אפקט חזק וחיבור נפשי. למשל אדם עצוב יכול להדגים בנגינה את מה שהוא מרגיש, מטופל יכול להתבקש להדגים את הכעס שלו או של אדם אחר באמצעות צלילים, ואפשר ליצור תהליך יצירה של מנגינה עם המטפל.
דרך הטיפול מתבססת על בחירה של המטופל באיזה אופן ירצה להביע את מצוקותיו, והמטפל או המטפלת במוסיקה יכולים ליצור עבורו את הדרך.
לא פעם אנו רואים אנשים שמחוברים לאוזניות ומאזינים למוזיקה ונראה שהם מנותקים לגמרי ומצויים בעולם משלהם. המוזיקה היא סוג של מדיטציה לנפש, גם אם היא רועשת היא עדיין יוצרת ניתוק מהכאן והעכשיו וחיבור אל העצמי. על זה מתבסס טיפול בהבעה ויצירה שמגייס את המוזיקה ככלי להגיע אל הנפש.
בטיפול קבוצתי המוזיקה מהווה רשת מקשרת שאליה כל המטופלים יכולים להתחבר, וכל אחד גם חושף את הרגש האישי שלו. מטפלים במוסיקה מכוונים את המוזיקה ככלי טיפולי על ידי הבנה של האלמנטים שאליהם מתחבר המטופל ומתייחס אליהם. לפעמים לצד המוזיקה יש שיחה ולפעמים הצלילים מדברים את התחושות בעוצמתם ובבחירה שלהם.