טיפול בכתיבה: כוחו של סיפור
הטיפול בסוגים שונים של אומנויות התפתח מאוד בשנים האחרונות ומציע מגוון שיטות לטיפול במצבים נפשיים שונים לילדים ולמבוגרים, כולל טיפול באמצעות כתיבה.
טיפול באומנויות ובכלל זה טיפול ביבליותרפיה הוא תחום במסגרת הפסיכותרפיה המשלב יסודות מתחומים שונים כמו ציור, ספרות, מוזיקה, תנועה ובעלי חיים במטרה לאפשר למטופלים להיפתח ולהביע את הקשיים שלהם באמצעים נוספים ולעיתים לא ישירים.
המפגש עם אומנות מאפשר מרחק מסוים ויכולת התבוננות שונה על ההתנהלות האנושית, דבר שיכול לסייע מאוד במקרים רבים הכוללים חרדות, בדידות ומצוקה.
מה זה ביבליותרפיה?
ביבליותרפיה מבוססת על טיפול רגשי באומנות המשלב טקסטים, יצירות ספרות, כתיבה וקריאה המפגישים את המטופל עם היבטים שונים של ההתנהגות האנושית, ובכך גם עם היבטים בנפשו.
הסיפורים, האגדות והטקסטים השונים מפגישים את האדם עם חוויות, פחדים, קונפליקטים ומאוויים בצורה מוקצנת, ומשחר התרבות האנושית האדם נמשך אל הסיפורים והמיתוסים והושפע מהם.
טיפול ביבליותרפיה משלב קריאה של סיפורים, טיפול בכתיבה ודיון על הטקסטים באופן שמעורר אצל המטופל רגשות הזדהות ותגובות רגשיות המתקשרות למצבו הוא. לא פעם אדם מתקשה להצביע על הקושי המסוים שלו, לזהות אותו או להודות בו, ותיווך של יצירות אוניברסליות עם קשיים דומים יכול להוביל לראייה שונה.
אנשים המתמודדים עם חרדות, מצבים של אובדן, פחדים, דיכאון, אגרסיביות, התמכרויות, קשיי התנהגות בקרב ילדים, התקפי זעם, דימוי עצמי נמוך או בדידות, חושבים לא פעם שרק להם יש בעיה.
שימוש בסיפורים על גיבורים ספרותיים המתמודדים עם בעיות דומות והדרכים לפתור את אותן בעיות יכול להוביל להבנה שהבעיות אינן רק שלהם, וזו ראייה משחררת.
כיצד מתנהל טיפול באמצעות כתיבה?
ביבליותרפיסט או ביבליותרפיסטית עושים שימוש בטקסטים מסיפורים שהם מביאים ויודעים שיוכלו לסייע למטופל שלהם, כמו גם בטקסטים שהמטופל בוחר להביא או לשתף. השימוש בטקסטים במהלך ביבליותרפיה יכול להיות מסיפורים קיימים או מחומר כתוב שהמטופל כתב ורוצה לשתף, או שהוא כותב במטרה לסייע לעצמו ולפרוק את שעל ליבו.
תרפיה בכתיבה ידועה כדרך התמודדות ופריקת לחצים, כשיטת טיפול עצמי ויכולה להיות כלי לפסיכותרפיסטים לדיון בבעיות הרגשיות.
מטפלים בביבליותרפיה עושים שימוש בכתובים שהמטופל מתחבר אליהם ומותאמים לו במטרה להביא להתבוננות משותפת בבעיות הדמויות ושילוב של התבוננות בבעיות המטופל. כך למשל אדם שמתקשה לתת ביטוי לתחושות עלבון, כעס, קנאה ובדידות, יכול למצוא את אותם קשיים בספרות, ודרך התמודדות הדמויות – להצליח לבטא את בעיותיו ולעבד אותן כדי להתגבר.
השיחה במהלך הטיפול בכתיבה יכולה להתחיל בדיון ועיבוד של סיפור כלשהו, בהתמודדות של דמות ספרותית, ובהמשך היא גולשת לבעיותיו של המטופל, אם באופן ישיר ואם באופן עקיף.
למי מתאים תהליך של טיפול ביבליותרפיה?
סיפורים הם דרך ידועה ומוכרת להעברת מסרים כבר בילדות, וילדים שומעים סיפורים ומרגישים בנוח להתחבר לדמויות, להזדהות איתן ולהבין את הקונפליקטים שנמצאים בחייהן.
אבל לא רק ילדים מתאימים לטיפול ביבליותרפיה, שכן גם מבוגרים, בני נוער וקשישים יכולים למצוא חיבור ודמיון בין הבעיות שלהם, ההתמכרויות, הקשיים, המשברים, האובדן או משברי הילדות והטראומות לבין התמודדות של דמויות בסיפורים.
גם טיפול באמצעות כתיבה מאפשר לאנשים מבוגרים לספר סיפור או לכתוב על עצמם וכך להביע את עולמם הפנימי כשהם מתקשים לעשות זאת ישירות.
האם ביבליותרפיה לילדים מאפשרת כניסה לעולמם הפנימי?
ילדים נוטים להתחבר באופן טבעי לעולם הפנטזיה, היצירה והדמיון, ועולמם מלא בסיפורים, סרטים והצגות. העלילות באותם סיפורים מציגות עולם עשיר בעל תכנים רגשיים שהילדים יכולים להזדהות איתם ויש יכולת ברורה לזהות מי הטוב ומי הרע ומהם המאבקים והקשיים. גם עולמם של הילדים עצמם עשיר והם נוטים לחוות את העולם באופן מודגש, והאגדות והסיפורים מתקשרים לראיית עולמם.
באופן זה הסיפורים מהווים סוג של קשר לחייהם שלהם, אך ההתמודדות והקשיים של הדמויות עדיין נמצאים במרחק בטוח ולא גורמים לחרדה. כך ניתן לנתח התנהגות, רגשות והתמודדות של דמויות בעלילה הסיפורית ולהשליך את הפרשנות בהדרגה גם לרגשות הילדים.
סיפורים ואגדות ילדים מלאים ברגשות עזים וברורים של קנאה, רוע, תמימות, אהבה, עזרה ונקמה, שמשולבים במקרים שניתן להפנות לחיי הילדים, כמו קנאת אחים, פרידה של הורים, בדידות, דחייה ועוד. על ידי דיון על הרגשות של הדמויות, המעשים שלהן וההתמודדות שלהן ניתן להיכנס לעולמם הפנימי של הילדים במסגרת תרפיה בכתיבה ולסייע להם באמצעות מגוון טכניקות של ביבליותרפיה לילדים.
מתי טיפול ביבליותרפיה מומלץ למבוגרים?
כאמור, ביבליותרפיה ככלי טיפולי בפסיכותרפיה וברפואה מבוססת על היכולת של הסיפור לעודד את המטופל לבטא חרדות, כעסים, רגשות וקונפליקטים שהוא מתקשה להביע ולחזק את הדימוי העצמי.
אנשים החווים מצוקה נוטים לחשוב שהבעיות שלהם הן ייחודיות, שכל העולם מתנהל היטב ורק הם לא מצליחים למצוא את מקומם ולנהל שגרת חיים תקינה. העלאת סיטואציות וקונפליקטים המצויים בספרות מציבה בפניהם מראה הרבה יותר חיובית ומעצימה.
באופן זה המטופל מרגיש יכולת גדולה יותר להתמודד עם בעיותיו, לקבל את עצמו ולהבין שההתנהגות האנושית היא מגוונת והבעיות האישיות שלו לעיתים מתגמדות אל מול קונפליקטים עזים יותר שהוא נחשף אליהם.
ישנם סוגים שונים של טיפול ביבליותרפיה למבוגרים המותאמים לתחומים מסוימים ולצרכים מגוונים ואף שיטות טיפול בכתיבה קבוצתיות המתקיימות במסגרות שונות.